Wegmarkeringen

Wegmarkeringen van goede kwaliteit zijn als een extra paar ogen op de weg. Ze helpen bestuurders bij het veilig en efficiënt bereiken van hun bestemming, ongeacht de omstandigheden. 

Wegmarkeringen moeten duidelijk zichtbaar zijn, een lange levensduur hebben en voldoende grip bieden. Bij Track Line is het ons streven om te allen tijde aan deze criteria te voldoen, ongeacht de ondergrond of locatie. Sinds 2001 zijn wij gespecialiseerd in het aanbrengen van wegmarkeringen met de gebruikelijke materialen.

Daarnaast leveren we Track Line Tyregrip, de hoogwaardige coating voor bijvoorbeeld fietssuggestiestroken en kruisingen met een hoge verkeersintensiteit.

Meer informatie
Wij werken voor

Wegmarkeringen aanbrengen

Wegmarkeringen aanbrengen is een vak. Per situatie kan het verschillen welke technieken wij gebruiken om de markeringen op de weg te plaatsen. Hieronder lichten wij enkele technieken uit, die voor ons van toepassing kunnen zijn.

  • Aanbrengen van wegmarkeringen met spuitapparatuur: Deze techniek maakt gebruik van spuitmachines die verf op de weg spuiten. Wij doen dit handmatig met behulp van een spuitpistool of geautomatiseerd met behulp van speciale machines. Spuitapparatuur wordt vaak gebruikt voor het aanbrengen van belijningen, symbolen en tekstmarkeringen.
  • Wegmarkeringen aanbrengen met markeringstape: Markeringstape is een snelle en eenvoudige methode om markeringen aan te brengen. Het bestaat uit voorgemonteerde tape met een plaklaag aan de onderkant. De ondergrond wordt voorbereid met een primer waarna de tape op de weg wordt aangebracht en stevig aangedrukt. Dit type markering is handig voor tijdelijke toepassingen of situaties waar efficiëntie en snelheid belangrijk is.
  • Gebruik maken van mallen (sjablonen): Mallen zijn gemaakt in de vorm van de gewenste markering. Ze kunnen worden gebruikt voor het aanbrengen van symbolen, pijlen of specifieke patronen. Het sjabloon wordt op de weg geplaatst en vervolgens wordt er verf of koudsprayplast doorheen gespoten, thermoplast wordt er overheen getrokken. Dit zorgt uiteindelijk voor een strakke afwerking.
  • Als de ondergrond niet geschikt is voor thermoplast terwijl de levensduur daarvan wel gewenst is dan gebruiken we prefab-markeringen. Prefab-markeringen worden gemaakt in een gecontroleerde omgeving en vervolgens op de weg geplaatst. Deze markeringen kunnen bestaan uit voorgevormde belijningen, symbolen of reflecterende elementen.

De brede inzetbaarheid van de technieken bij Track Line zorgt voor de beste kwaliteit in iedere situatie. Dat is een voorwaarde waar wij graag aan willen voldoen. Benieuwd hoe we uw situatie kunnen aanpakken? Of wilt u met ons overleggen welk materiaal het meest geschikt is in een bepaalde situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact

Levensduur van wegmarkeringen

Een essentieel aspect van wegmarkeringen is hun levensduur, wat direct verband houdt met de kwaliteit van het materiaal. Moderne wegmarkeringen worden vervaardigd met duurzame materialen die bestand zijn tegen de effecten van zwaar verkeer en verschillende weersomstandigheden. Thermoplastische markeringen, bijvoorbeeld, hebben een langere levensduur dan traditionele verfmarkeringen, waardoor ze een kosteneffectieve keuze zijn op de lange termijn.

Duurzaamheid van wegmarkeringen

Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van wegmarkeringen, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook om onderhoudskosten te minimaliseren. Materialen zoals glasparels worden vaak toegevoegd aan de verf of thermoplastische samenstelling om de reflectiviteit te verbeteren, waardoor de zichtbaarheid ’s nachts wordt vergroot. Dit draagt bij aan een duurzaam wegennetwerk dat dag en nacht veiligheid waarborgt.

Thermo DOT markeringen

Thermo DOT-wegmarkeringen zijn kleine, thermoplastische schijven die worden aangebracht op het wegdek om de zichtbaarheid van wegmarkeringen te verbeteren. De Thermo DOT-wegmarkeringen reflecteren licht, dit zorgt voor betere nachtzichtbaarheid bij natte weeromstandigheden. Daarnaast is het een duurzame methode doordat er minder materiaal gebruikt wordt dan bij een doorgetrokken lijn.

Toepassingen van wegmarkeringen

Wegmarkeringen hebben diverse toepassingen die verder gaan dan eenvoudige lijnen op het wegdek. Ze worden gebruikt om rijstroken te definiëren, verkeersstromen te regelen, oversteekplaatsen aan te geven en waarschuwingsmarkeringen te creëren voor bijvoorbeeld bochten en hellingen. Reflecterende wegmarkeringen zijn vooral van onschatbare waarde op snelwegen, waar ze de zichtbaarheid vergroten en de kans op ongelukken aanzienlijk verminderen.

Veelgestelde vragen

Kunnen de wegmarkeringen altijd worden aangebracht?

Het aanbrengen van wegmarkeringen is niet te allen tijde mogelijk. De verschillende materialen kunnen maar aanhechten bij een bepaalde temperatuur. Ook moet het wegdek helemaal droog zijn, anders blijven de wegmarkeringen niet zitten.

Hoe lang gaat de gemiddelde wegmarkering mee?

De levensduur van wegmarkeringen varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het materiaal, de verkeersbelasting en de weersomstandigheden. Over het algemeen kan de levensduur variëren van enkele maanden tot meerdere jaren.

Zijn er speciale vereisten voor wegmarkeringen op snelwegen?

Ja, markeringen op snelwegen of andere drukke wegen moeten voldoen aan specifieke vereisten om de verkeersveiligheid te waarborgen. Deze vereisten hebben betrekking op zaken zoals de breedte van de markering, de reflecterende eigenschappen en de plaatsing van de wegmarkeringen.

Hoeveel kost het om wegmarkeringen aan te brengen?

De kosten voor het aanbrengen van wegmarkeringen op een specifiek traject kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de lengte van het traject, het type markering, de gekozen materialen, de complexiteit van de wegmarkeringen en eventuele verkeersmaatregelen die moeten worden genomen.

Bent u benieuwd naar hoeveel wij voor een specifieke opdracht in rekening brengen? Dan kunt u altijd een factuur opvragen.