Van markering tot kunstwerk

Concertgebouw Ziggo Dome is in korte tijd net zo bekend geworden als de Amsterdam Arena. In de Ziggo Dome treden nationale en internationale artiesten op voor duizenden bezoekers. Om de beleving van bezoekers beter aan te laten sluiten bij de activiteiten in de Amsterdam Arena en Ziggo Dome is het centrale plein flink aangepakt. Een architect heeft een ontwerp gemaakt van duizenden stippen. Die vormen met elkaar het beeld van een zogenoemde equalizer. Het verbeeldt muziek.

Ziggo Dome Amsterdam Arena 3Voorwaarden

Ook dit is weer een bijzondere opdracht waar Track Line wel raad mee weet. De opdrachtgever hanteerde strikte voorwaarden. Het werk moest overdag worden uitgevoerd. Bij grote evenementen mocht er niet worden gewerkt. En tijdens de werkzaamheden moest het omliggende terrein bereikbaar blijven. Vanzelfsprekend stelde de opdrachtgever ook strenge eisen aan de kwaliteit van de stippen. Zo moesten de stippen onder andere slijtvast en voldoende stroef zijn. Want de veiligheid van bezoekers moet immers altijd gewaarborgd blijven. Het zijn voorwaarden waar Track Line zijn hand niet voor omdraait.

Details

Het spreekt voor zich dat alle stippen op precies de goede plaats in precies de juiste maat moeten worden gezet. Alleen als alle details kloppen, is de equalizer goed zichtbaar. Het team van Track Line ging gewapend met het ontwerp van de architect, een gedetailleerde tekening, meetlinten, uitzetlijnen, krijtjes en een vergrootglas aan de slag. Want een goed begin is, zoals u weet, het halve werk. En een stip die is aangebracht, staat definitief! We hebben stramienlijnen aangebracht, kruislings gemeten en de maten van de stippen nog eens nauwkeurig gecontroleerd. Pas toen alle details klopten, kon het stippen zetten beginnen.

Kunstwerk

Track Line heeft voor de uitvoering van dit project gekozen voor voorgevormde markeringen. Deze zijn er in alle gewenste afmetingen én ze zijn vorm- en slijtvast. En heel belangrijk; ze hebben een zeer goede en blijvende stroefheid. Koos van Silfhout, medewerker van Track Line: ‘Je moet goed op blijven letten want je zet zo’n stip in deze ‘wirwar’ snel verkeerd. Tja, en dan klopt het hele patroon niet meer.’ Er was ook veel belangstelling van bezoekers voor het werk van Track Line. Zij stonden regelmatig even stil om zich te verbeelden wat die duizenden stippen moesten voorstellen. Koos: ‘Wij kregen de meest uiteenlopende vragen van bezoekers uit het binnen- en buitenland. Zij waren vooral benieuwd naar wat het moest worden. Die belangstelling is gewoon heel erg leuk.’

EqualizerZiggo Dome Amsterdam Arena 2

Na zes dagen geconcentreerd meten, uitzetten en aanbrengen van stippen is er een fantastisch kunstwerk ontstaan. De equalizer van ruim 2.000 witte stippen is beeldbepalend voor de entree van Ziggo Dome. Jan Meerkerk van Track Line: ‘Het is een project wat je niet elke dag tegenkomt, maar wel een project waarmee Track Line heeft laten zien dat geen opdracht ons te gek is. Wij gaan elke uitdaging aan.’