Barcelona – luchthaven El Prat

VliegveldLuchthaven El Prat El Prat, nabij Barcelona, ligt op zo’n 1.600 kilometer van Nederland. Maar dat houdt Ben Zijderveld van Track Line niet tegen, hij doet altijd en overal zijn werk. Afgelopen december en januari werkte hij tientallen nachten achtereen in Spanje om duizenden vierkante meters asfalt weer als nieuw te krijgen.

Tijd voor een telefonisch interview heeft hij dan nauwelijks, zijn machine moet door blijven draaien. Uren maken. Als wij hem spreken is Ben al dagen in touw om de taxibaan van het vliegveld weer als nieuw te maken, zodat het luchtverkeer straks veilig kan blijven landen en opstijgen. Daarvoor worden eerst alle symbolen van de taxibaan verwijderd met water onder zeer hoge druk. Een klus voor Track Line.

Een van de grootste klussen ooit
Ben noemt het een van zijn ‘grootste klussen ooit’. ‘18.000 vierkante meter, 75.000 liter water en dertig nachten werken. Sommige symbolen waren tot wel 180m2 groot, dat is echt gigantisch.’ De operator werkt in de rust van de nacht, maar verslappen doet hij niet. Hij blijft de hele nacht scherp en geconcentreerd. ´Onze machine reinigt met een waterdruk van 2.500 bar, dat is een ongekend geweld. Daar moet je continue bij blijven opletten.’ En hij wil natuurlijk vakwerk leveren, iedere keer weer. Want de belangen zijn groot. Hier op de luchthaven, maar ook op alle andere plaatsen waar Track Line werkt. Veiligheid gaat voor alles. Ben: ‘De opdrachtgever wil een onbeschadigde ondergrond na reiniging en daar zorgen wij voor met deze machine. Bovendien wordt al het losgeweekte materiaal netjes opgeruimd. Het verdwijnt met het water in een grote opslagtank op de vrachtwagen, en die wordt later op het vliegveld geleegd.´

Het is een van de laatste klussen die Ben doet, voor zijn werk in Spanje erop zit en hij een nieuw avontuur aangaat. In Nederland, Europa of op welk continent dan ook. Hij en Track Line weten hun weg overal te vinden en zijn nergens te benauwd voor. Gewoon doen. Dat is waar Track Line voor staat.